Skip to main content

Grøn natur forhindrer udviklingen af psykisk sygdom

By Ikke kategoriseret

Sendt 16. marts 2023

Hvis du vokser op langt fra naturen, er der markant øget risiko for, at du udvikler psykiske lidelser. Det viser dansk forskning, som har brugt en ny metode, der tydeligt viser en alvorlig sammenhæng.  Bag resultaterne står Kristine Engemann Jensen fra Institut for Biologi på Aarhus Universitet.

Parkinson-forsker: Ingen god behandling nu

By Ikke kategoriseret

Sendt 9. marts 2023

Hver eneste dag bliver op mod fem danskere diagnosticeret med Parkinson. En alvorlig sygdom som nedsætter livskvaliteten og i sidste ende fører til døden. Se her hvad en af landets førende forskere i Parkinson, Poul Henning Jensen, gør for at finde nøglen og dermed helbredelsen til den frygtede sygdom.

Ovartaci bogpræsentation

By Ikke kategoriseret

Sendt 2. marts 2023

Bliv klogere på kunstens og filosofiens verden, når filosof Brian Benjamin Hansen, fortæller om sin nye bog, hvor han har studeret og reflekteret over værker af kunstneren Ovartaci. Louis Marcussen – eller Ovartaci som han kaldte sig – var sindslidende og indlagt i rigtig mange år på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Under indlæggelsen, lavede han netop de mange værker, som nu har  resulteret i et forskningsprojekt, der har kastet en bog på over 200 sider af sig. Vi var med til receptionen i Århus for bogen “Ovartaci – The Signature of Madness.

Børn og medicin i psykiatrien

By Ikke kategoriseret

Sendt 23. februar 2023

Antallet af børn og unge med psykiatriske diagnoser er eksploderet gennem de seneste år. Et meget stor del af dem bliver behandlet med medicin. Vi vil i dag kigge på brugen af medicin i behandlingen af børn og unge i psykiatrien. I programmet medvirker en psykiater og en EN AF OS-ambassadør. Udsendelsen er lavet i samarbejde med PsykInfo Midt.

Om medicinudtrapning

By Ikke kategoriseret

Sendt 16. februar 2023

Psykolog og p.hd. Anders Sørensen holdt dette oplæg om udtrapning af psykofarmaka på Dansk Selskab for Psykosocial Rehabiliterings årsmøde i Vejle.
Anders Sørensens forskning er banebrydende og udstiller en magtesløs psykiatri.
(Man skal nok være motiveret og tålmodig for at se dette program til ende, men når man har vænnet sig til den ikke optimale lyd, skal man nok få noget ud af det).

Veteraner med PTSD kommer videre

By Ikke kategoriseret

Sendt 9. februar 2023

Der er ca. 1400 veteraner i Aarhus Kommune. Nogle er ramt af PTSD. Hvad er PTSD? Hvordan påvirker det de tidligere udsendte? Hvordan påvirker det deres familier? Hvilken hjælp findes der, og hvor kan veteranerne finde den?
En personlig historie vil gøre os klogere på de udfordringer, som PTSD forårsager. Vi hører også om, hvor det er lykkedes trods PTSD at få det bedre og gøre en forskel for andre.
Tak til veteranerne Steffen Häggqvist og Julie Hasselager for interview.

Medicinbrug i behandlingen

By Ikke kategoriseret

Sendt 2. februar 2023

Medicin spiller en stor rolle i behandlingen hos mange mennesker med psykisk sygdom.
Især antidepressiva og medicin mod angst er meget udbredt. Medicinen er ofte en væsentlig del af behandlingen. Alligevel bliver lægerne ofte beskyldt for at udskrive for meget medicin. Her fortæller en patient og en psykiater om, hvordan de oplever behandlingen.
Udsendelsen er lavet i samarbejde med PsykInfo Midt.

Et liv med poesi – Lars Hougaard Clausen

By Ikke kategoriseret

Sendt 12. januar 2023

Et program om Lars Hougaard Clausen, som er digter og stifter af Poetklub Århus. Vi interviewer ham på Løve’s Bog- og Vincafé, hvor han fortæller om sit forfatterskab og sit arbejde i Poetklub Århus, hvor han har været formand i mere end 20 år. I programmet indgår også digtoplæsninger med Lars, som læser egne digte op.

Tak til Lars Hougaard Clausen for sin medvirken i programmet og tak til RIe Eriksen for lån af videooptagelser og musik.

Se mere om Poetklub Århus her: https://poetklubaarhus.wordpress.com/

Skærmens skyggeside

By Ikke kategoriseret

Sendt 5. januar 2023

Kan forekomsten af psykisk lidelse som stress, angst og depression kobles til vores skærmforbrug? Det mener psykolog og medlem af Medierådet for Børn og Unge, David Madsen.
I programmet giver han et indblik i bagsiden af vores stigende brug af digitale medier, algoritmernes effekt og de adfærdspsykologiske mekanismer, som sociale medier benytter sig af for at fastholde vores opmærksomhed.