Skip to main content

Skraldecyklen Kanylla – en samtale med Sydhavnspedellerne

By 7. februar 2019Ikke kategoriseret

Sendt 7. februar 2019

 

Sydhavnen i Aarhus er en smeltedigel af forskelligartede mennesker, virksomheder og verdenssyn. Det kan man blandt andet opleve ved at kigge ned. På jorden ligger der rundt omkring på Sydhavnen rester fra fortællinger, som spejler tilbage til de mennesker, der har haft det i sine hænder, lommer eller tasker – og givet slip på det. Det som vi i populær tale kalder affald.

Det har de entreprenante folk fra ‘Foreningen Oplysning om Gadeliv’ og arkitekt Peter Skjalm fra Sydhavns-tegnestuen ‘RUM3 Studie’ valgt at gøre noget ved. De har taget initiativ til ‘Sydhavnspedellerne’, som overvejende består af mennesker, der er tilknyttet Værestedet, og som har lyst til at bruge deres tid, hoved og hænder på at holde Sydhavnen ren.

Skraldecyklen Kanylla, som har taget navn efter de kanyler, som ‘hun’ er med til at transportere væk fra Sydhavnen, er i sig selv et godt symbol på, hvad der for nogen kan opfattes som affald, for andre kan være guld. Peter Skjalm fandt den meget faldefærdige Christiania cykel stående på havnen og så et potentiale. I samarbejde med andre folk, som har små virksomheder på Sydhavnen – samt de fingernemme Sydhavnspedeller – har han været med til at sætte Kanylla-cyklen i stand.

Processen med at skabe skraldecyklen Kanylla har været med til at styrke sammenholdet hos Sydhavnspedellerne, og ditto fungerer Kanylla nu som et af samlingspunkterne for pedellerne. Hun er i øvrigt stadig under udvikling. Næste skridt er at få færdiggjort det nye logo til Sydhavnspedellerne; et logo som skal sættes på både Kanylla og de neongule veste, som pedellerne har på, når de arbejder. Som alt i skabelsen af Kanylla er logoet også skabt af folk fra Sydhavnen. Malik, som er tilknyttet Værestedet, er en ivrig illustrator, som netop har brugt sine evner til at skabe logoet til Sydhavnspedellerne.